fredag 1 maj 2009

JAKTINTERNAT dag 2

Vaknade av en skällande hund kl 5 eller nåt sånt, inte var det Kina iaf, hon låg snällt och sov i sin nyinköpta Canvasbur. Den skällande hunden gick ut med sin Matte och jag somnade om, för att vakna kl 6.40. Gick ut med Kina en sväng, kissa henne och satte henne bilen. Satte mej vid frukostbordet och åt en ordentlig frukost. kl 8.15 samling igen med "Gammel-Dansk" men på söndagen hoppade jag faktiskt över den ; ).

Fortsättningsgruppen vandrade till skogen, men inte lika långt bort som vi varit under lördagen.
Men vägen dit förde jag Kina lös.
Väl framme började vi med en övning som instruktör Jan kallade bytesövning, som gick ut på att Jan kastade en markering längre bort för att sedan under tiden hunden hämtade den kasta en ny Dummie, när hunden var påväg in till sin förare, när hunden kommit in till sin förare med Dummie nr 1 skulle man skicka hunden på ett linjetag till Dummie nr 2. Denna övning gick jättebra för Kina, klockrent!!
Passiv Kina väntar på sin tur när Danne & Viggo jobbar!
Viggo levererar en Dummie till Danne, duktigt team, de jobbade super under internatet!

Full fart in med Dummien till Matte ; )
Ska skickas på ett linjetag, dummie landa där när Kina hämtade markering.

Sedan blev det passivitet en stund vilket Kina tog på blodigt allvar, hon visade verkligen att hon har en av och knapp!!
Kinas av och på och knapp... AV funkade, PÅ är lite väl på emellanåt!

Efter att alla hundar kört denna övning blev det dags för en ny, som innebar en synlig markering och en dold (möjligen hörselmarkering), där tappade jag tråden lite och fick lite "skäll" för att jag förvirrade även min hund, något trött Matte kanske. Jag blev frågande eftersom jag inte förstod att jag bara skulle skicka Kina att hämta dummie nr 2 att hon hade stenkoll på var den var. Men vi gjorde om och då gick det bättre : ).

Värmen tog på hundarna samt att de var trötta efter gårdagen, vi gick tillbaka till gräsmattan bakom boendet och skulle pröva lite vilt. Svartfågel var ingen större favorit, den var aningen mosig oxå, jag tror att det påverkade att Kina knappt ville ta upp den, samt att hon rullade sej på den. Anden gick mycket bättre! Summan av kardemumman var enligt vår instruktör att Kina är inte mogen för vilt ännu, jag fick rådet att pröva hemma i lugn miljö när det är bara vi. Vi kommer göra det längre fram när vi arbetat med andra moment som jag tycker är viktigast just nu.

En liten paus sen gick vi vidare till vattnet för lite vattenapportering. En å där Jan kastade Dummien långt ut nästan så långt att det blev för hundarna att simma över ån för att hämta apporten. Träningen fokuserades på att hunden inte skulle lägga Dummien vid strandkanten för att skaka av sej. Utan vi förare skulle få upp hunden en längre bit från vattnet innan hunden fick lämna av. Vattenapporteringen gick bra för Kina hon har inga problem med att markera på vatten, för att undvika knall hade jag koppel runt henne och det gick jättebra! Enligt Jan hade vi bara ca 20 cm brist vid avlämning annars hade det varit kanon. Men träning ger färdighet.

När alla hundar kört vatten gick vi tillbaka till vårt logi och fick en god lunch, sedan var det dags Kaffe och avslutning av Jaktinternat där hela gänget med hundförare som samlades.

Respektive grupp hade prisutdelning och vi fick ett pris, en rosett med kommentaren -du har jobbat så fint med din lilla tik! Hon kommer att bli en duktig apportör när hon blir rutinerad. Kul!

Avslutningsvis blev det fotografering med en stor gruppbild med hela gänget och en på vår lilla grupp!

Vår lilla träningsgrupp var absolut lagom stor!

Jag är jättenöjd med helgen har fått en hel del råd, som jag både har nytta av nu och i framtiden, tydligt är ju att Kina är orutinerad men det är inte så konstigt med tanke på att vi har fått ta det väligt långsamt ett bra tag. Mycket passivitet har ju gjort att jag har fått en lugnare hund, denna helg blev det mycket passivitet vilket har varit toppen för oss, samt att jag fört lös hund hela Jaktinternatet till och från träningsmarkerna, nyttigt både för mej och Kina, jag har haft lättare att föra lös hund hemma där jag känt mej säker men på nya marker varit osäker, detta förändrades under helgen, jag blev mer trygg på att föra lös hund.
Jag kommer definitvt åka tillbaka när det är dags för jaktinternat i Blekinge labbeklubbs regi, detta gav vekligen mersmak, känner mej jättepepp på att träna hund vill jag lova : )
Ska försöka få ut lite mer bilder i fotogalleriet ; )

tisdag 28 april 2009

JAKTINTERNAT dag 1

Nu är vi hemkomna från vårt efterlängtade Jaktinternat i Hälleberga, det var Blekinge regions labradorklubb som höll i internatet. Instruktörerna kom från Danmark. Vilket gjorde mej lite nervös innan eftersom jag var osäker på om jag skulle fatta vad de sa till mej ; ). Men det gick rätt hyfsat ändå, sen reste vi ju med Danne & Viggo så Danne tolka en del åt mej : ).

Vi åkte ner på fredageftermiddagen och kom fram någon gång kl 19.30, då fick vi veta i vilket rum vi skulle bo, jag & Kina fick bo med Jessica & Dobby, en jaktlabbekille på 1 år. Men Kina & Dobby kom ganska snabbt bra överens, Jessica och jag oxå , vi var iaf på det klara med att vi hade duktiga hundar : ).

Lite pastasallad på fredagkvällen sen kröp vi snabbt till kojs för att vara pigga till lördagmorgonen.

Lördag morgon började med gemensam frukost, vissa kom ju fredagkväll och andra kom på lördagmorgonen. Efter frukosten delades vi in i grupper, nybörjare- fortsättnings- och tävlingsgrupp, vi kom med i fortsättningsgruppen. Innan alla traskade i väg tog vi som seden bjuder en gammel Dansk : ) Gruppen gick i väg mot skogen, vi var ca 14 st. Efter att vi kommit av vägen var det lös hund som gällde och när någon hund stack fick gruppen stanna, Kina skötte sej förvånadsvärt bra : ) Väl framme i skogen delades gruppen ytterligare, hälften gick och hälften blev kvar, Danne & Viggo kom med i samma grupp som oss!! KANON vi kunde fota varandra : ) Vår instruktör blev Jan.
Gammeldansk enligt tradition, smaka fint kl 8 på morron : )

Truppen påväg ut i skogen alla hade inte av kopplet men det körde vi med förstås!

Första momenten som vi skulle köra var markeringar ekipagen körde en och en vi övriga fick vänta, första markeringen var en ganska kort, och den gick väl hyfsad för oss men det som vi backade på genom att troligen vara på ny plats och med nytt folk omkring oss var avlämningar och knallning! Nya störningar helt enkelt.

Passiva och väntar på vår tur för en markering : )

Jag fick låna ett koppel av Danne så när det var dags för vår tur igen när det var en längre markeringar körde jag med dubbelt koppel, jag tog av det ena och det andra fick hon ha kvar, försökte knalla men då drog jag till i kopplet, och sen fick Kina lugna ner sej innan jag skicka igen, gick ganska bra förutom avlämning.

Avlämning tyckte vår instruktör Jan att jag skulle träna på så sätt att jag sprang bort från Kina med ryggen mot tills hon kom upp brevid mej så att hon känner sej tryggare med att bära Dummien att jag inte tar den i från henne direkt, och att Kina får upp huvudet lite högre.

Fram till lunch tränade vi även Dirigering/Lingetag på en stig och viktigt var att hunden gick rakt. Föraren kunde stärka hunden men att ha kommando -ut- ut -ut eller ja-ja- ja. När hunden närma sej Dummie var det dags att lägga på närsökssignal. Vilket vi inte gjort så mycket men jättebra träning.

Fram till lunch varvades Dirigeringar och Markeringar, inget nytt under solen mer än lite tankar som är värda att ha med sej.

Efter lunch blev vi kvar på baksidan av huset som vi bodde i där kastades dubbelmarkeringar och till stor del gick det bra, avlämningar blev till det bättre, flera lämnades väldigt bra, men vi har ju en bit kvar till Kina sitter i startposition när hon lämnar Dummie : ) Under dagen blev det förstås mycket passivitet, Kina fördes lös hela dagen, nya miljön och nya störningar i form av nya hundar och männsikor var påfrestande för vår lilla prinsessa. Med tanke på värmen avslutade vi efter fikat på eftermiddagen, senare var det dags för utställning men det var inget som vi deltog i vi var där för apporteringen, och det kändes som att Kina behövde ta igen sej till söndag morgon i stället.
Vi körde lite mingel, vila och rastning av hund i stället, hann även med en dusch innan middagen!

Sen var det dags för gemensam middag, med lite gott vin, under kvällen blev det lite småsnack och mer vindrickande ( ja lite Wirre blev det faktiskt oxå men det var före middagen). Mycket trevlig kväll i givande sällskap! När jag kom till kojs sov mina rumsvänner och hundar gott!
Fortsättning följer med mer bilder, bloggen är mega seg i kväll : )