fredag 10 juli 2009

VILDSVIN

Kan sitt kommando, klickertränade av Moa ; )

Under gårdagen var Kina och jag ute och gick som vanligt försöker träna regelbundet nu under semestern. Vi stack till Grånnestaskogen, dels för att träna fotgående och för att träna inkallning. Kina går mestadels lös när vi är ute vilket brukar gå jättebra i skogen hon följer varenda steg jag tar oftast. Nu var det läge för lite svampplockning oxå efter regnet så...... ploppar svampen upp. När jag plockar svamp brukar jag sätta Kina för att det ska bli en träning det oxå att sitta kvar och vänta tills hon blir fri. I går var jag lite trött och missade det, vilket innebar att hon rusade i väg, men inte speciellt fort, verkade lite olik sej.
Vi gick en bit till där Vildsvin var förra sommaren och hade ett kärr som sölpöl och mycket riktigt där fanns spår. Vildsvin hade tydligt gnott sej mot trädstammen på en björk. Kina fick lukta lite på spåren och trädet sedan gick vi vidare.....

En bit bort känner jag mej iaktagen och tittar bort över berget, och ser ett vildsvin i mindre storlek kanske i 40-50 kg. Vildsvinet försvinner fort som ögat i väg jag hinner knappt tänka, men snacka att jag fick puls...... Kina var rätt taggad. Men satt kvar brevid mej på vänstra sidan. Jag ringde förstås Pelle direkt och berätta vad jag sett. Det grämer honom att jag nu fortfarande är den enda som sett vildsvin på gården och i Svensksunds jaktlag ; )

måndag 6 juli 2009

JAKTPASS

I går blev det lite träning för Kina & mej tillsammans med Moa och hennes grabbar. Vi åkte till ett nyupptäckt ställe vid Drömgruvan, verkade vara kanon, förutom en liten bagatell.... men den behöver vi inte gå in på närmare för de flesta har väl redan hört att jag blev ordentligt blöt ; )

Ett djupt sök lades som var 100 meter djupt och ca 40 meter brett och detta låg då blandat i vatten och på sankmark lite landmark. 7 vilt låg ute för hundarna och först ut var Oscar som gjorde ett toppenarbetet söta killen!!
Sedan var det Kinas tur, vi har en hel del och träna på här, dels var miljön ny och ovan, Kina som inte visar några konstigheter med hopp och diken blev ordentligt begränsad när det var så ojämn miljö, att bara ta sej över ett mossdike med vatten var krångligt, men ack så nyttigt. När det gällde söket så fick Kina in först 3 fåglar, började bra i söket från rätt håll, men inlevereringar är fortfarande dåliga. När det gällde måsen var Kina kräsen och apporterade in den fram till mossdiket. Hämtade sedan en kråka längre ut i fältet och gjorde detta bra därav avlsutade jag sökfältet.
Fick senare även en vattenmarkering med måsen som hon simmade fort ut för att hämta som Moa kastade långt bort, men tog en kortare simväg och terrängen gjorde att hon inte gjorde inleverering riktigt rätt här heller. Jag kastade själv ut måsen för att hon skulle ta en rak väg in till mej och inte hinna skaka sej. Då gick det bättre.... om hennes matte hade varit uppmärksam skulle allt varit slut där, men Kina gled obemärkt ur sitt koppel för att hämta en fågel som lades ut för att användas som vattendirigering innan Kinas långa vattenmarkering. Ja minnet är det inget fel på iaf.
Avlämningar och inlevereringar försöker vi träna på hemma inomhus just nu för att försöka få till den delen, för övrig försöker jag träna mycket på inkallning och fotgående just nu. Fotgåendet är riktigt bra just nu, inkallningar blir bättre och bättre, men vi tränar vidare : )