lördag 25 juli 2009

Lilla Retrivermästerskapet 2009

I dag var det dags för LRM 2009 en trevlig provform där möjlighet ges att få ett kvitto var vi som team befinner oss i träningen. Jag har velat fram och tillbaka och funderat på Dummieklass eller Noviceklass, anmälde mej till Noviceklass. Och nu i efterhand när jag håller på att analysera vad som skett för att kunna gå vidare så inser jag att vi absolut inte är mogna för viltklassen, eftersom det fortfarande är delar som inte fungerar, men det är ju lätt att vara efterklok.
Vi hade startnummer 8 vilket resluterade att vi blev dömda av Ursula Thienemann, provet hade 2 rutor i den första var det vattenmarkering, dirigering och landmarkeringar, samt passivitet. Den andra rutan innehöll sökfältet. Vår start på vatten är jag otroligt nöjd med, samt att stadgan vid skott var godtagbar, med tanke på vilka problem vi har haft med den saken så går det iaf åt rätt håll.
Dirigeringen gjorde jag som förare bort mej eftersom jag pekade med handen o fråga om linjetaget låg åt det hållet, Kina tog det som ett startkommando, domaren sa själv att det inte var hundens fel och inte något problem eftersom Kina tolka min handrörelse som en ut! Landmarkeringarna blev tyvärr knallningar, dock säger ju många att det är bättre med en sådan hund än en som inte vill jobba..... Upp till sökdelen fick vissa koppla hunden medan vår domare var stenhård på att hunden inte fick kopplas innan vi kom upp från del 1 vilket gjorde att Kina även här gick ur hand på mej och kände draget till viltet som låg på lager i närheten.
Sök fältet gick dåligt, koncentrationen var inte igång, pga av Kinas heta känslor för vilt och skott. Där fick vi helt enkelt bryta.
Kritiken för dagen:
Samarbetsvilja: Arbetar helst på egen hand.
Sökarbete: Söker stort, lite okoncentrerat, lägger ner vilt.
Fart: Hög.
Uthållighet: Tillräcklig.
Näsa: U.a.
Dirigerbarhet: Löser uppgiften.
Markeringsförmåga: God.
Skottreaktion: Lugn i skott.
Stadga: Håller ej.
Apporteringslust: Hög.
Apportgrepp: Mjukt grepp men lägger ner viltet. Rullar sej på ett vilt.
Simteknik: God.
Vattenarbete: Arbetar gärna i vatten.
Sammanfattande kritik: En hund som för dagen ej är tillräckligt koncentrerad och ej i hand. Föraren bryter på söket.

Helt ärligt så är jag väldigt besviken på mej själv att jag inte läst av Kina bättre och i stället kört Dummieklass, men när jag anmälde trodde jag på nåt sätt att vi skulle få lite bukt med problematiken innan start. Jag får ta med detta som lärdom helt enkelt, det är så många delar som spelar in som gör att jag agerar som jag gör. Min hundrädsla som finns i botten gör att jag beter mej på ett sätt som jag inte brukar, men jag tar mig sakta framåt men det finns någon inneboende rädsla som emellanåt blir tydligare och i provsituationer där många hundar samlas har jag helt enkelt lite problem med mej själv och min hundrädsla. Men jag jobbar på det!
Vi får verkligen skärpa upp lydnaden och stadgan, blir mycket passiva jakter i höst vill jag lova. Bröt som sagt i hop men kommer igen!